Zrnková káva
Čerstvě pražená zrnková káva
Ať už do kávovaru nebo na filtr, 100% arabicu nebo robustu, všechny naše prémiové kávy jsou jedinečné. Od hořké DeeBee, přes vyváženou Pico Mirante, ovocnou Ethiopii až po exkluzivní Panamu.
Nevíte jakou kávu zvolit? Začněte Degustačním balením kávy nebo vybírejte z různých velikostí od 100 g, přes 250 g až po 1 kg
Jedinečné výhody
Jak vybrat správnou kávu, která mi bude chutnat?
- Kávu si můžete vybrat podle několika kritérií a to jsou:
1.1 Výběr podle místa odkud káva pochází
Káva se pěstuje na několika kontinentech planety, v mnoha státech. Každé místo do kávy vnáší své specifické tóny a vytvaří tak jedinečnou souhru chutí a tónů. V zásadě však lze říci, že čím se káva pěstuje výše, tím je více ovocnější. Čím se káva pěstuje v nižších nadmořských výškách, tím je její chuť výraznější.
- Brazílie
Brazílie je největším producentem kávových bobů. Káva v Brazílii se pěstuje na mnoha místech a v mnoha výškových úrovních, tudíž brazilská káva může mít nesmírné množství chutí a tónů. My v Kávě do kapsy používáme Brazilskou kávu ve dvou produktech, a to v kávě DeeBee, která je kombinací káv také z Guatemali a Indie, a také v kávě Pico Miranta. - Ethiopie
Africká káva z Ethiopie se často bere za nejkvalitnější kávu na světě. Z této země pochází samotný druh kávovníku Coffea arabica. Chutě kávy z Ethiopie jsou extrémně ovocné a tóny se přibližují citrusům, jasmínovému aroma a květinám. Kávu z Ethiopie můžete zkusit v naší Ethiopii. - Panama
Panamské podmínky pro pěstování kávy jsou jedinečnou světovou záležitostí. Půda obsahuje vulkanický sediment ze sopečných erupcí, což z ní dělá velice úrodnou zeminu, a severní vítr zajišťuje ojedinělé mikroklima. Panama je rozlohou srovnatelná s Českem a na světovém trhu se podílí pouze 1% produkce kávy. Právě z těchto důvodů je panamská káva jednou z nejvzácnějších a velice ojedinělých káv. Zkuste naši Panamu. - Kolumbie
Pěstování Arabici se v Kolumbii věnuje přes 600 000 drobných farem, které se rozkládají v nadmořské výšce od 1200-2000 m n. m. na Andském pohoří. Z Kolumbie pochází velice jedinečný druh kávovníku Timor, který je velice odolnou odrůdou proti nemocem postihující kávovníky. Je také známý svou vysokou aciditou. Právě tuto kávu můžete zkusit v naší Kolumbii. - Indie
Indie společně s Vietnamem patří k největším producentům kávy druhu Robusta. Indie je však známa svou vysokou kvalitou Robust. Indové používají své horké a vlhké počasí k zesvětlení a zvětšení zrn, což simuluje podmínky z dob, kdy káva byla dlouhé měsíce přepravována po moři do Evropy, kdy klima doladilo indickou kávu do nezaměnitelné a jedinečné chuti. Indickou robustu přidáváme do našeho blendu DeeBee.
1.2 Výběr zrnkové kávy podle chutě
Chutě kávy existují tři:
- Hořká DeeBee
- Hořko-kyselá Pico Mirante
- Kyselá Ethiopie, Panama, Kolumbie
Co člověk, to jiný vkus. To platí i o vkusu na kávu. Jaká káva komu chutná lze rozdělit dle národností. Lze vypozorovat, že nejkyselejší káva označovaná jak aciditní, chutná nejvíce severským národům. S postupem na jih, národnosti jako Němci či Italové, mají raději kávy hořčí. Až se dostáváme do Afriky, kde ocení kávu extrémně hořkou. Češi jsou však v tomto ojedinělí. U nás se to právě láme a co Čech to jiný názor.
1.3 Výběr podle aroma zrnková kávy
Tónů a aroma kávy existuje několik set. Je to podobné jako u vína, rumů, whiskey apod. Rozdíl je však v tom, že konzumace kávy je zdraví přínosná. Tóny kávy dobře popisuje tento obrázek:
- Ethiopie
Broskve a šťavnatý pomeranč - Panama
Mango, med a mléčná čokoláda - Kolumbie
Karamel a kešu oříšky - Pico Mirante
Kandované ovoce a černý čaj - DeeBee
Oříšky a tmavá čokoláda
1.4 Výběr podle stupně pražení
Podle toho, jak dlouho a na jakou teplotu pražič praží zelené zrno kávy, lze kávu rozdělit až do 16 stupňů pražení. Obecně lze říci, že čím je káva méně upražená, tím je více kyselá, a čím se více upraží tím je hořčí.
- Méně upražené kávy
Ethiopie, Panama a Kolumbie - Více upražené kávy
Pico Mirante a DeeBee
1.5 Výběr podle druhu kávy
Druhů kávy je několik, pro konzumaci se však používají dva nejznámější druhy, a to Arabica a Robusta. Arabica roste ve vyšších nadmořských výškách, kde se vyskytuje méně škůdců. Robusta naopak roste v nižších nadmořských výškách, kde jsou lepší podmínky pro život, a proto zde žije i více škůdců. Kofein, což je látka obsažena v kávě, která většinu škůdců odrazuje od poškození kávovníku, je proto více obsažen v Robustě než v Arabice. O těchto dvou druzích nelze říci, který je kvalitnější, oba jsou jednoduše jiné. Arabica je však více používána, jelikož není tak hořká, což mnoha lidem vyhovuje.
- Arabicu obsahují všechny naše kávy
Ethiopie, Panama, Kolumbie, Pico Mirante, DeeBee - Robustu najdete v našem blendu
DeeBee
1.6 Výběr zrnkové kávy podle obsahu kofeinu
Kofein je nejlepší zdraví prospěšný stimulant. Právě v kávě je kofeinu největší množství. Obecně v druhu Arabica je kofeinu méně, v Robustě je kofeinu více.
- Káva s vysokým obsahem kofeinu
DeeBee se skládá z 30% Robusty a obsahuje tak nebývalé množství kofeinu (cca 2x více než v Redbullu). - Kávy s menším obsahem kofeinu
Naše kávy Ethiopie, Panama, Pico Mirante obsahují kofeinu běžné množství. - Bez kofeinová káva
Kolumbie je káva zcela bez kofeinu.
1.7 Výběr podle způsobu zpracování
Způsoby zpracování kávových bobů jsou tři. Dělí se podle toho, zdali jsou kávové zrna sušena s obalem a dužinou či bez.
- Metoda praná neboli mokrá
Kávová zrna se od dužiny oddělí mechanicky. Následně se zrna se zbytkem dužiny namočí do vody, zde fermentují několik hodin, kde se následně oddělí zbytek dužiny. Poté jsou čistá zrna usušena na slunci. Tento typ zpracování je nejnáročnější, tudíž se takto zachází s výběrovými kávami. Pranou metodou jsou zpracovány naše kávy Pico Mirante, Panama a DeeBee. - Metoda suchá
Kávová zrna společně s dužinou se rozprostřou v tenké vrstvě na sýto a suší se na slunci. Třešně se pravidelně obrací, aby nedocházelo ke vzniku plísní. Po usušení se zrna mechanicky očistí od dužiny. Jde o ekologický způsob zpracování, jelikož není zapotřebí velké energie a velké množství vody. Touto metodou je zpracována naše Ethiopie. - Metoda honey
Tato metoda je kombinací dvou předešlých metod. Mechanicky s pomocí vody se odstraní vnější obal. Poté se zrna s dužinou suší na slunci. Po usušení je dužina od zrn mechanicky oddělena. Tato metoda je vhodná pro dosažení výrazné ovocnosti kávy a pěstitelé ji používají u naší Kolumbii.
1.7 Výběr podle certifikace
Každý prodejce se snaží prodat co nejdráž a co největší množství svého produktu. K tomuto účelu slouží všemožné certifikace, které nejsou zárukou kvality. Některé můžou mít určitý význam, ale většina z nich jsou jen marketingovým nástrojem. To jestli je káva Bio a farmáři nepoužívají k pěstování žádné chemické látky, se ve státech jako Brazílie, Kolumbie, Indie a podobně nekontroluje. Ještě můžeme zmínit certifikáty Fairtrade, které můžou nést některé naše kávy. Avšak při komunikaci s farmáři, kteří si platí tento certifikát, jsme se dozvěděli, že nijak není kontrolováno, jak ohodnocují své zaměstnance doopravdy. Proto jsme se rozhodli žádnou z našich káv certifikátem neoznačovat.