Stupně pražení kávy a jak se dělí
Úvodem
Káva se praží v několika stupních, které jsou rozděleny dle délky pražení, která ovlivňuje její tmavost, či jinak řečeno světlost. Čím déle kávu pražíme, tím je tmavší. Stupeň pražení kávy je dán podle toho jakou kávu pražič praží a podle jeho vkusu. Po každém upražení kávy je nutné, aby pražič svou kávu ochutnal a pražení upravil. Tento proces dělá tak dlouho, dokud není spokojený. Určit stupeň pražení kávy je velice náročné a je zapotřebí velká míra zkušeností a talentu, to hlavně proto, aby se z kávy dostalo maximum chutě, která se v ní objeví až ve chvíli správného upražení.
Chuť kávy v závislosti na pražení
V zásadě lze obecně říci, že čím je káva světlejší, tím je acidnější, tedy kyselejší. Čím je káva tmavší, tím je hořčejší. To je však řeč jen o dvou chutích, které jsou v kávě nejsilnější. Pražením se však uvolňují éterické oleje, které mají i chuťové tóny. Ty můžou připomínat nepřeberné množství tónů, jako jsou citrusy, květiny apod. Takže jen tím správným stupněm se v kávě objeví to, co je v ní nejsilnější a nejzajímavější, a to musí nejdříve objevit pražič. U nás v Kávě do kapsy můžete najít acidnější, světleji upraženou kávu, na své si však přijdou i milovníci tmavěji upražené kávy.
Která káva je správně upražená?
U nás v kávě do kapsy odebíráme kávu jen z těch nejlepších světových pražíren, ochutnejte ji sami, budete překvapeni.
Naše šikovné kávové filtry, které jsou již naplněné namletou čerstvou kávou z těch nejlepších světových pražíren, vás okouzlí svou jednoduchou přípravou a dokonalou chutí. Jestli jste doma, v práci či na cestách, stačí vytáhnout šikovný pytlík a připravit si dokonalou kávu do 2 minut. Postačí vám jen hrnek a horká voda.
O co se jedná? Podívejte se na postup přípravy, ohromí vás jeho jednoduchost