Black friday probíhá od 15.11. do neurčita. Tak s objednávkami neváhejte, protože slevy můžou kdykoliv zkončit. 25% slevy budou automaticky započítány u produktu s označením.

Od keře k šálku: Jak roste kávovník a jak se získává káva?

Kávovník je keř, který pochází z tropických oblastí a produkuje jeden z nejoblíbenějších nápojů na světě - kávu. V tomto článku se podíváme na to, jak roste kávovník, jak se z něj získává káva a jakými procesy si musí projít kávové bobule, než se dostanou do našich šálků.

Jak pěstovat kávovník? Dopřejte mu vhodné osvětlení, zálivku a zimování |  iReceptář.cz

 

Pěstování kávovníku

Kávovník je ovocná dřevina – keř, který roste v tropických oblastech a preferuje vlhké a teplé podnebí, jedná se tedy o celkem náročnou rostlinu. Kávové plantáže se nacházejí v takzvaném kávovém pásu“, což je pásmo s tropickým i subtropickým podnebím, které budoucí kávě svědčí. 

V tomto pásu se nachází státy Střední a Jižní Ameriky (např. Brazílie, Salvador, Panama, Peru a další), oblast Karibiku, Indie, jihovýchodní Asie (Vietnam, Kambodža, Indonésie…) a rovníkové Afriky (Etiopie, Uganda…).

Chcete-li vyzkoušet Etiopii, Kolumbii, Panamu nebo Brazílii v pohodlí domova a připravit si kávu snadno kdekoliv a kdykoliv, můžete vyzkoušet náš mix všech druhů káv ve filtru.

Přejít do kávy ve filtru

Kávovníky obvykle dorůstají výšky mezi 2 a 10 metry, ale některé druhy mohou dorůst i výšek až 15 metrů. Mají lesklé listy a bílé květy, které se postupně mění na plody, tzv. kávové třešně. Jedna kávová rostlina může produkovat až 2 kg kávových bobulí za rok. Může plodit až po dobu 50 let a první plody vydá obvykle nejdříve po 3 letech.

 

Získávání kávového zrna a zpracování kávy

Když jsou kávové třešně zralé, mají červenou nebo žlutou barvu a jsou připraveny k sběru. Sběr kávových bobulí obvykle probíhá ručně, kdy se pracovníci postupně procházejí po kávovníkových plantážích a sbírají zralé bobule.  

Po sběru jsou kávové bobule odděleny od větviček a fermentovány, aby se zbavily slupek. Poté se bobule suší na slunci nebo v sušičkách, až dosáhnou ideální vlhkosti pro další zpracování. Po sušení se zrna praží, aby se vytvořila chuť a aroma, které jsou pro kávu tak charakteristické. Pražení může být provedeno buď malými palivovými pecemi, nebo velkými průmyslovými pražičkami.

Po dokončení pražení se káva balí a distribuuje do kávových obchodů a na trhy po celém světě. Zákazníci si pak mohou vybrat ze široké škály kávových zrn, různých druhů a chutí.

Přejít na zrnkovou kávu

Metody zpracování kávy

Zpracování kávy je klíčovou částí procesu, ovlivňující chuťové vlastnosti, kterou káva ve vašem šálku bude mít. 

Rozlišujeme tři metody, se kterými se u popisu jednotlivých káv můžete setkat: washed, natural a honey.

Mokré zpracování (washed): zralé bobule se nejprve namáčejí ve vodě, aby se oddělil slup a slazenice. Poté se zrna fermentují, aby se odstranila vrstva sliznice a slazenice. Nakonec se zrna suší a praží.

Suché zpracování (natural): nezralé a vadné bobule se oddělí od zralých bobulí, které se poté suší na slunci nebo na sušičkách. Po usušení se zrna praží a následně se používají k výrobě kávy.

Polosuché zpracování (honey): kombinace sušení a fermentace. Bobule se nejprve nechají usušit na slunci, poté se fermentují, aby se odstranila vrstva sliznice a slazenice, a nakonec se suší na sušičkách.Metody zpracování kávy a jejich vliv na chuť | Café Montaňa

 

Druhy kávy

Existuje více než 100 druhů kávy, ale nejvýznamnější jsou dvě: Arabika a Robusta. Arabika je dražší a má jemnější chuť. Robusta má výraznější chuť a je méně náchylná na choroby. Arabika se často pěstuje v nadmořských výškách nad 600 metrů, zatímco Robusta roste v nižších nadmořských výškách.

Chcete-li vyzkoušet kompromis, ochutnejte naše DeeBee. Jedná se o ideální volbu, díky Robustě vás káva “nakopne” do nového dne a Arabika zařídí, že požitek z kávy bude jemný a pohodový.

 

Závěr

Kávovník v současnosti představuje jednu z nejvýznamnějších plodin. Káva je nedílnou součástí našich životů a každý má svůj vlastní vkus a preference. Bez ohledu na to, zda si oblíbíte kávu z kapslí nebo tradiční filtrovanou kávu, pamatujte si, že za tímto nápojem se skrývá mnoho práce a úsilí mnoha lidí po celém světě.

Závěrem lze konstatovat, že Káva do kapsy je stále oblíbenější alternativou tradičního způsobu přípravy kávy. Jednoduchost a rychlost přípravy jsou jejími hlavními přednostmi.

Vyzkoušejte naši kávu - začít můžete například degustačním balíčkem.

Objednejte
DEGUSTAČNÍ BALÍČEK 129 Kč S DOPRAVOU ZDARMA
a v případě nespokojenosti vám vrátíme celou částku

JEDINEČNÉ VÝHODY

Varianty balení
1 x 10 g Každý filtr s kávou je balený zvlášť
5 x 10 g, 10 x 10 g, 30 x 10 g Jednotlivé filtry s kávou jsou umístěny po více kusech do jednoho opětovně uzavíratelného obalu.
Postup přípravy
Odtrhni filtr
Nasaď na hrnek
Prolej horkou vodou