Myslíme na životní prostředí
Myslíme na životní prostředí
I když se může zdát, že naše kávové filtry jsou odpadem navíc, jsou mnohonásobně ekologičtější než výroba kávovaru. Proto kdo si připravuje Kávu do kapsy a nepoužívá tedy kávovar, chová se velice ekologicky. Samozřejmě jsou i ekologičtější přípravy kávy, jako třeba ve frenchpressu nebo aeropressu. Tyto přípravy produkují ještě méně odpadu (včetně výroby frenchpressu nebo aeropressu), avšak jsou velice zdlouhavé a technicky náročné.
Káva do kapsy je tedy ideální způsob přípravy kávy, který je vhodný jak z pohledu ekologie, tak z pohledu rychlosti a kvality přípravy.
Proč je Káva do kapsy výrazně ekologičtější než příprava kávy v kávovaru?
Slyšeli jste někdy pojem „ekologický batoh“? Význam je jednoduchý. Ekologický batoh udává množství spotřebovaného materiálu, vody, paliva apod., tedy součet zdrojů které jsou zapotřebí pro výrobu daného produktu. Například pro výrobu 1 mobilního telefonu, který váží 80 g je zapotřebí cca 100 kg vstupních zdrojů. Z toho lze vyvodit, že pro výrobu 1 kávovaru, který váží 16 kg, je zapotřebí cca 20 tun materiálu. Proti tomu jeden filtrační sáček Kávy do kapsy, který váží 0,001 kg, představuje ekologický batoh o váze cca 1 kg.
Životnost kávovaru můžeme uvažovat cca 4 000 káv, tudíž na jednu kávu je zapotřebí 5 kg ekologického batohu. A to neuvažujeme ekologický dopad odvápňujících a čistících prostředků a ekologický batoh elektrické energie, která je nutná na provoz.
Z toho vyplývá, že ekologický dopad Kávy do kapsy je více než 5x nižší než příprava kávy v kávovaru.
Zdroj: https://remobil.cz/wp-content/uploads/2021/01/Elektronicka_prirucka_ucitele_final.pdf