Jednoduchý borůvkový koláč
Borůvková sezona je tu :)
Zásoby borůvek si můžete jít natrhat do lesů u Borohrádku (cca 20 minut autem z Pardubic). Alespoň se krásně projdete po lese a z nasbíraných borůvek budete mít dvojnásobnou radost, než z těch koupených od stánku.
Co na koláč potřebujete:
Těsto:
310 g hladké mouky (my použili mouku žitnou)
150 ml plnotučného mléka
2 žloutky
100 g másla – rozpustit v kastrolku
15 g droždí
40 g cukr krupice (použit třtinový cukr)
1 vanilkový lusk (nějak nebyl k dispozici, esence to jistí)
špetka soli
Ovoce:
800 g lesních borůvek (3 plecháčky s Klokanem :)
1 lžička vanilky
Drobenka:
250 g hladké mouky (my použili mouku žitnou)
200 g chladného másla
200 g třtinového cukru
Mléko ohřejeme na teplotu cca 30°C. Přidáme rozdrobené droždí, cukr a lžičku mouky. Rozmícháme a na teplém místě necháme vzejít kvásek (cca 15 minut).
Do nádoby mixeru vložíme mouku, rozpuštěné máslo, žloutky, vanilku, sůl a kvásek. Na mírném stupni mícháme pomocí háku těsto cca 15 minut. Hotové těsto by nemělo lepit. Vypracované těsto zaprášíme moukou, přehodíme přes nádobu utěrku a necháme hodinu kynout na teplém místě.
Těsto rozválíme na velikost pečícího plechu. Těsto lze jednoduše rozválet přímo na pečícím papíře. Následně jednoduše přeneste pečící papír s těstem na pekáč.
Smícháme borůvky s vanilkou. Ovoce rozprostřeme na těsto. Vyrobíme drobenku. Svižně mačkáme všechny ingredience na drobenku konečky prstů do „žmolků“. Ovoce posypeme drobenkou.
Troubu rozehřejeme na 170°C. Pečeme cca 30 minut do zhnědnutí drobenky. Necháme vychladnou a jdeme na to :)
Dobrou chuť :)
A co k borůvkovému koláči?
Zkuste Kávu do kapsy. Naše šikovné kávové filtry, které jsou již naplněné namletou čerstvou kávou z těch nejlepších světových pražíren, vás přesvědčí, že žádný kávovar nepotřebujete. Jestli jste doma, v práci či na cestách, stačí vytáhnout šikovný pytlík a připravit si dokonalou kávu do 2 minut. Postačí vám jen hrnek a horká voda.
O co se jedná? Podívejte se na postup přípravy, ohromí vás jeho jednoduchost