Ledová káva - lahodné osvěžení, které si můžete připravit i doma
Parné léto, sluníčko a teplo - chvíle, které si člověk mile rád zpříjemní ledovým nápojem. Milovníci kávy, tak jako my, si je nejraději vychutnáme právě s ledovou kávou. Jak udělat ledovou kávu? Není to nic těžkého - v následujícím článku si ukážeme, že to hravě zvládne každý!
Jak udělat ledovou kávu?
Z principu vyplývá, že ledová káva se neobejde bez ledu. Pro takové příležitosti je ideální mít výrobník ledu, avšak pro domácí potřebu postačí i tvořítko na led, které se dá sehnat takřka všude. Stačí jej naplnit vodou, vložit do mrazáku a vyčkat.
Složitost přípravy se také odvíjí od zvoleného receptu. Některé netradiční recepty jsou mnohdy náročnější, ale velmi chutné, takže není třeba se nechat odradit. Příprava ledové kávy má mnoho podob a je možné ji přizpůsobit podle vlastní chuti - proto bude domácí ledová káva chutnat lépe, než v kdejaké kavárně. Ukážeme si tedy několik receptů, které stojí za to!
Nejlepší recepty na ledovou kávu, které můžete sami vyzkoušet
Jak udělat ledové frappé?
Ledové frappé je ikonické ledové kafe s lahodnou hustou pěnou, kterou si zamiluje každý. Nápoj, původem z Řecka, se tradičně připravuje z instantní kávy, která zaručuje jeho specifickou chuť. My si ale tento nápoj rádi vychutnáváme i z kvalitní výběrové kávy - našeho oblíbeného DeeBee. Naše ledová káva z kávovaru má množství příchutí a mnoho variant.
Přejít do kávy ve filtru
Recept na naše ledové frappé
Co je potřeba:
- 150 g ledu
- 100 ml vody
- espresso
- 50 ml mléka
- sirup dle volby (doporučujeme vanilku)
- karamelová poleva
Postup:
- Připravíme si 30 ml espressa.
- Připravené espresso smícháme s vodou, poloviční dávkou ledu a sirupem, poté mixujeme tyčovým mixérem zhruba po dobu 1 minuty (doba mixování závisí na požadované hustotě pěny; čím déle mixujeme, tím bude pěna hustší).
- Směs naléváme do karamelem ozdobeného kelímku, do které jsme předem vložili zbylý led.
- Pro zjemnění chuti je možné dolít mlékem dle potřeby.
Recept je možný připravit i klasicky, stačí espresso nahradit již zmíněnou instantní kávou.
Jak na espresso tonic a espresso na ledu
Espresso tonic, nápad ze Švédska, je populární ledový nápoj, který obvykle nechybí v žádné letní nabídce kaváren, podobně to platí i o espressu na ledu, které je opravdu snadné a rychlé, navíc skutečně osvěžující. Tyto nápoje jistě ocení hlavně milovníci klasického espressa. Jak nápoje připravit?
Recept na espresso tonic
Co potřebujeme:
- pár kostek ledu
- tonic
- espresso
- ozdoba dle chuti
Postup:
- Do sklenice si nachystáme pár kostek ledu.
- Následně pomalu naléváme zhruba 100 ml tonicu, ideálně tak, aby moc nepěnil.
- Poté velice pomalu, třeba i po lžičkách, přidáváme kávu samotnou. Espresso je možné nahradit například naší Ethiopií, která je ideální pro tento nápoj - jedná se o kávu s vysokou aciditou bez stop hořkosti, což dokonale minimalizuje kyselost tonicu.
- Poté můžeme ozdobit dle představy - třeba plátkem pomeranče či grepu.
Příprava espressa na ledu
Co potřebujeme:
- espresso
- dvě kostky ledu
Postup:
- Předem si vychladíme sklenku, kterou se chystáme použít (dát na pár minut do mrazáku nebo lednice).
- Připravíme espresso.
- Do vychlazené sklenky přidáme jednu či dvě kostky ledu.
- Čerstvě nachystané espresso přidáme do sklenice s ledem a podáváme.
TIP: Pro výborné a vyvážené espresso doporučujeme zrnkovou kávu z Panamy.
Řecké caffé freddo a jeho varianty
Opět chutné nápoje z Řecka, které se dají připravit na několik způsobů. Základním receptem je espresso freddo, mléčnou variantou je pak cappuccino freddo. Pokud toužíte po plnější kávové chuti, než je u frappé, pak jsou tyto nápoje vhodnější. Základem je dvojité espresso, led a tradičně se přidává i cukr.
Recept na espresso freddo
Co potřebujeme:
- dvojité espresso
- pár kostek ledu
- cukr dle chuti
Postup:
- Připravíme si dvojité espresso.
- Nachystáme si pár kostek ledu.
- Přidáme cukr podle chuti.
- Všechny ingredience šleháme zhruba 30 sekund tyčovým mixérem.
- Přelijeme do vysoké sklenice naplněné ledem a podáváme.
Recept na cappuccino freddo
Co potřebujeme:
- dvojité espresso
- pár kostek ledu
- tekutý cukr (cca 10 ml)
- mléko (cca 60 ml)
Postup:
- Smícháme pár kostek ledu s dvojitým espressem, tekutým cukrem a mlékem.
- Následně směs mixujeme po dobu zhruba jedné minuty, než dosáhneme požadované krémové konzistence.
TIP: Nenahrazujte tekutý cukr tím klasickým. Díky tekutému cukru totiž ledové cappucino získává svou charakteristickou krémovost. Připravený nápoj se musí ihned podávat a nemůže být znovu umíchán.
Ledová káva připravovaná za studena: Cold brew
Cold brew je nápoj, u něhož je krátká extrakce v horké vodě nahrazena dlouhou, několikahodinovou extrakcí ve vodě studené. Nepřijde tak vůbec do kontaktu s horkou vodou. Příprava je doporučovaná z kávy světle až středně pražené a citrusovo-květinové chutě s kořenitým nádechem, například Ethiopie.
Vhodná voda je filtrovaná a o pokojové teplotě. Ideální doba extrakce je od 11 do 14 hodin, některé druhy až 24 hodin. Důležité je mít správný poměr vody a kávy. Ve chvíli, kdy se chystáte nápoje napít, je vhodné naředit jej vodou - padesát na padesát. Samotná směs je díky době louhování silná a má výraznou chuť.
Jak cold brew připravit?
Co potřebujeme:
- vhodnou větší nádobu (například velkou zavařovací sklenici)
- 90–100 g středně hrubě mleté zrnkové kávy
- 1 l studené vody
- papírový filtr či plátno
Postup:
- Nasypeme čerstvě namletou kávu do sklenice.
- Pomalu zaléváme studenou vodou.
- Uzavřeme sklenici víčkem a důkladně protřepeme.
- Uložíme do lednice na cca 15 hodin.
- Po uplynutí doby pomocí filtru přefiltrujeme do jiné nádoby a můžeme podávat.
TIP: Pro středně hrubé mletí můžete vyzkoušet i ruční mlýnek.
Nitro coffee: pro milovníky chemie a netradičních způsobů
Pokud už cold brew znáte a rádi byste vyzkoušeli něco zajímavějšího, pak je tu právě nitro coffee. Není to tak dávno, co nápoj vznikl a není ani tak známý. Často je tento ledový nápoj označován za nitro cold brew.
Jedná se o kávu sycenou dusíkem. V kontaktu s kávou se dusík zachová jako zahušťovadlo, které právě cold brew dodá sladší, krémovou texturu.
Vyrábí se tak, že se namletá káva 20 hodin louhuje ve studené vodě, třikrát se přefiltruje a nakonec stočí do sudu, kde přichází na řadu sycení dusíkem. Následně se čepuje skrze speciální kohout, který způsobí zajímavý, tzv. lavinový efekt.
Lze vyzkoušet i v domácích podmínkách. Vyžaduje ale větší úsilí a výsledek je dost individuální. Pokud se na takový experiment necítíte, můžete vyhledat kavárnu, kde lze tento osvěžující druh kávy ochutnat.
Vietnamská ledová káva - něco trochu netypického
Ledová káva ve vietnamském stylu se připravuje pomocí Phin filtru, což je nerezový filtr, tvarem připomínající maličký hrnec. Postaví se na hrnek, kam se přidá namletá káva a ta se po napaření prolije horkou vodou.
Ačkoliv se jedná o časově náročnější proces, i tak je výsledkem výborná, osvěžující a sladká káva.
Přejít na kávové příslušenství
Recept na vietnamskou ledovou kávu
Co potřebujeme:
- kondenzované mléko
- čerstvě namletou kávu
- led
- vroucí vodu
Postup:
- Na dno nachystané sklenice/hrnečku nalijeme kondenzované mléko dle chuti (stačí ale tolik, aby bylo zhruba zakryté dno).
- Na sklenici nasadíme Phin filtr a přidáme 3 lžíce namleté kávy.
- Vložíme/zašroubujeme (dle druhu používaného filtru) vnitřní filtrační víčko a zalijeme trochou horké vody.
- Přiklopíme víčkem a necháme 5 minut stát.
- Po uplynutých 5 minutách filtrační nádobku naplníme horkou vodou až těsně pod okraj a znovu přikryjeme, aby nám neunikala pára. Následně vyčkáme, až se káva přefiltruje (cca dalších 5 minut).
- Po přefiltrování odložíme filtr a vysypeme kávovou sedlinu. Lžičkou kávu promícháme s mlékem.
- Stranou nachystáme nižší sklenice a zhruba do poloviny naplníme ledem.
- Následně led přeléváme připravenou kávou a můžeme podávat.
TIP: Víčko lze použít jako tácek pro volné odstavení filtru.
Caffe affogato - dokonalé spojení kávy a zmrzliny
Co více osvěžujícího na léto si představit, než právě ledovou kávu a zmrzlinu. A co teprve, když se tyhle dvě složky spojí? To vše nabízí právě italské caffe affogato! Základem tohoto, možná již spíše dezertu, je kvalitní vanilková zmrzlina a espresso. Zmrzlinu lze ale kombinovat podle preferencí.
Překlad italského affogato do češtiny zní utopený; tudíž se jedná o zmrzlinu utopenou v kávě.
Recept na caffe affogato
Co potřebujeme:
- kvalitní vanilkovou zmrzlinu (případně zmrzlinu podle preference)
- espresso
- dle chuti: plátky mandlí, čokoládové hoblinky, panák likéru - například amaretto
- skleněný hrneček pro podávání
Postup:
- Sklenici/hrnek před přípravou řádné vychladíme, pár minut v lednici či mrazáku. Stejně tak potřebujeme dobře vychlazenou zmrzlinu.
- Nabereme porci zmrzliny a vložíme do připraveného hrnečku.
- Připravíme čerstvé espresso.
- Velice pomalu naléváme espresso na zmrzlinu – pokud děláme affogato ve sklenici, která není žáruvzdorná, musíme se ujistit, že káva stéká po zmrzlině a nikoliv po vychlazeném skle.
- Následně ozdobíme podle chuti a podáváme.
TIP: Pro přípravu caffe affogato vždy použijte kvalitní mletou kávu. To stejné platí o zmrzlině, v tomto případě je lepší použít kvalitnější suroviny.
Pro přípravu můžete použít i kávu z našich filtrů - kávovaru není v domácích podmínkách třeba.
Ledové latte: letní klasika, kterou zvládne každý
Jedná se o jeden z nejoblíbenějších letních receptů. Jeho příprava je navíc opravdu snadná.
Našlehaná ledová káva caffé latte vám může zpříjemnit horké letní dny i na naší kavárně Doppie Coffee. Náš recept se liší jen tím, že mléko ušleháme s ledem a sirupem podle výběru. K domácí přípravě stačí mít po ruce jakýkoliv mixér na ledovou kávu.
Recept na ledové latte
Co potřebujeme:
- mléko (plnotučné, cca 300 ml, ale záleží na velikosti zvolené sklenice)
- pár kostek ledu
- espresso
Postup:
- Nachystáme si sklenici, do které přidáme pár kostek ledu.
- Nalijeme studené mléko.
- Nalijeme připravené espresso a můžeme podávat.
TIP: Chcete-li nápoj hustší a s pěnou, stačí mléko s ledem rozmixovat, nalít do sklenice a zalít nachystaným espressem.
K přípravě se může hodit i shaker na ledovou kávu.
Závěr
Způsobů příprav ledové kávy je nekonečné množství, ať už se jedná o zvolený postup či kávu. Už jste nějaký z výše zmíněných receptů vyzkoušeli?
Pokud chcete osvědčené receptury obměňovat, můžete vyzkoušet kávu z našeho výběru.